Elektrisch rijden kan nog goedkoper… met zonne-energie!2018-08-27T23:13:45+00:00

Elektrisch rijden kan nog goedkoper… met zonne-energie!

Een goedkope manier om de elektrische auto op te laden? Maak gebruik van de zon! Een elektrische auto kan met eigen zonnestroom worden opgeladen. En dat scheelt direct flink in de kosten. Een elektrische auto heeft veel voordelen, maar de verhoogde energienota valt daar niet onder. Als je een thuislaadstation bezit, fungeert het huis een beetje als een elektrisch tankstation.

Helaas weegt het laden van de auto via een laadpaal of wandcontactdoos in huis wel flink op de energierekening. Steeds meer elektrische rijders kiezen dan ook voor zonnepanelen aan huis. Want met zonnestroom is het ook mogelijk om het elektrische tankstation zelf te bevoorraden.

tesla rijdt op zonnepaneelElektrisch rijden met zonnepanelen

Voor de gemiddelde elektrische auto zijn zo’n 16 zonnepanelen nodig om volledig op zonnestroom te kunnen rijden. Natuurlijk is dit aantal afhankelijk van de hoeveelheid kilometers die op jaarbasis worden gereden. Daarnaast is ook van belang of de auto 100% elektrisch rijdt of met een hybride. Met een hybride auto zijn minder zonnepanelen nodig.

Met slechts een paar zonnepanelen kan een elektrische auto dus al worden opgeladen. En daardoor zijn zonnepanelen voor iedere elektrische rijder de moeite waard. Want de investeringskosten heb je er meestal na een paar jaar weer uit (zeker met een hoge benzineprijs).

Fiscaal aantrekkelijk rijden op zonne-energie

De kosten voor zonnepanelen lopen uiteen. Dit hangt onder andere af van de hoeveelheid, aanbieder en ligging van de panelen. Gelukkig helpt de overheid hierin een handje mee. In de meeste gevallen kan je namelijk aanspraak maken aantrekkelijke fiscale regelingen.

Wanneer je de elektrische auto oplaadt met zonnestroom, mag je de zonnepanelen opvoeren als zakelijke kosten. Zelfs als deze op uw privéwoning worden geplaatst. Ben je geen ondernemer? Ook dan valt er winst te behalen: sinds juni 2013 mag je de BTW over de aangeschafte zonnepalen namelijk terugvorderen.

Zonnepanelen leasen

Hoewel de voordelen van zonnepanelen groot zijn, heb je wel financiële middelen nodig om de zonnepanelen aan te leggen. Wanneer de opstartkosten een probleem vormen, bestaat er ook een mogelijkheid om de zonnepanelen te leasen. Door de panelen te leasen kun je nog steeds besparen maar hoef je geen grote investering te doen.

100% duurzaam

Een ander groot voordeel van zonnepanelen om de auto elektrisch te laden vinden we terug in het duurzame karakter. Elke gereden kilometer op zonne-energie, is een ‘schone’ kilometer. Bij het opwekken van zonne-energie wordt immers geen broeikasgas uitgestoten.

Rijden op zonne-energie is dus niet alleen voordelig, maar ook heel erg duurzaam. Een ideale combinatie!