Is Elon Musk de nieuwe Steve Jobs?2018-08-27T21:03:41+00:00

Is Elon Musk de nieuwe Steve Jobs?

Elon Musk is zonder twijfel de meest opvallende en vernieuwende zakenman van deze eeuw. Hij heeft met bedrijven zoals PayPal en Tesla Motors hele bedrijfstakken omgegooid en is van plan om hetzelfde te doen met SpaceX en SolarCity.

Musk heeft, ondanks zijn jonge leeftijd, een bijzonder indrukwekkend C.V. In 1995 heeft hij samen met zijn broer internetbedrijf Zip2 opgericht. Dit bedrijf werd een paar jaar later verkocht voor 307 miljoen dollar.

Hoewel Musk met zijn deel van de opbrengst, zo’n 22 miljoen dollar, niet meer hoefde te werken, begon hij in 1998 toch aan een nieuw bedrijf. In dat jaar werd de basis gelegd voor het online betaalplatform PayPal. Vandaag de dag is dit een van de meest gebruikte online betaalplatforms ter wereld.

Tesla Motors

In 2004 raakte Musk betrokken bij Tesla Motors en trad toe als voorzitter van de raad van bestuur. In 2008 werd Musk de sturende kracht achter Tesla. Tot op de dag van vandaag is Musk algemeen directeur en chief designer.

Musk wordt gedreven door innovatie en is niet bang om buiten de gebaande paden te wandelen. In 2014 stelde hij bijvoorbeeld de patenten van Tesla Motors open aan andere bedrijven, als dit zou bijdragen aan een snellere ontwikkeling van elektrische voertuigen.

De Steve Jobs van de automarkt

De mooie dingen die Elon Musk bij Tesla heeft gedaan, hebben hem een sterrenstatus in Silicon Valley opgeleverd. Meer dan eens is Musk vergeleken met Steve Jobs, maar dan voor de automarkt. En net zoals Steve Jobs, wordt ook Musk gedreven door het beter willen maken van de wereld. Voor Musk begint het verbeteren van de wereld met het veranderen van onze energieconsumptie. De ingenieur wil niet afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Dit is dan ook dé drijfveer van Tesla: zorgen dat de wereld snel kan overstappen op een duurzaam alternatief.

Mars koloniseren

Elon-Musk-SpaceXDuurzaamheid vormt een rode draad in het leven van Musk. En voor een duurzame wereld moet creatief worden gedacht. Plannen om de planeet Mars te koloniseren heeft hij bijvoorbeeld nooit onder stoelen of banken geschoven. Met zijn bedrijf SpaceX worden zelfs als de eerste oriënterende stappen gezet.

De mensheid moet, als het even kan, een multi-planetaire soort worden, aldus Musk. Anders voorziet Musk dat de mensheid afhankelijk blijft van de aarde en daarmee neemt de potentiële levensduur voor de menselijke beschaving af. Een ruimtereizende beschaving wordt door Musk dan ook als essentieel gezien voor het overleven van de mensheid.

Een ding is zeker: met Tesla is de elektrische revolutie in een stroomversnelling gebracht. Maar de ambities van de topman rijken veel verder dan alleen een auto op duurzame energie. Een duurzame beschaving, op deze wereld of elders, is het ultieme doel.

SpaceX-b-Elon