Blog 6: Tips voor een relaxte vakantierit naar je bestemming

Op vakantie met elektrische auto

Inmiddels zijn we bij blog zes aanbeland: met de zomervakanties voor de deur wil ik je deze keer meer vertellen over het rijden met een caravan achter je elektrische auto.

EV met caravan: een winnende combinatie

De vakantieperiode komt eraan en voor veel mensen begint de vakantiepret al met de voorbereidingen. Heb je een elektrische auto en vraag je je af of je gewoon met de caravan op vakantie kunt gaan? Het antwoord is ja!

Belangrijke voorbereidingen

Er zijn een paar zaken waar je op moet letten. Allereerst moet je het maximale trekgewicht van je elektrische auto achterhalen. Dit is vaak lager dan bij een conventionele auto en varieert tussen de 750 en 1500 kilo. Het gewicht van je beladen caravan mag niet boven het maximale trekgewicht komen. Is dit wel het geval, overweeg dan je caravan bij de RDW te laten herkeuren. Wij hebben onze caravan bijvoorbeeld van 1200 naar 1000 kg teruggebracht. Dit betekent wel dat je minder kunt beladen. Let bij het hogere gewicht van je elektrische auto ook op dat je in sommige gevallen een BE rijbewijs moet halen, omdat je combinatie meer dan 3500 kg weegt.

Mijn tip: als je normaal gesproken je tanks voor vertrek al vult, wacht dan met het volledig vullen van de vloeistofniveaus tot je op je bestemming bent.

Actieradius en verbruik

Denk ook aan je actieradius. Als deze normaal gesproken rond de 400 km ligt in de zomer, bedenk dan dat het verbruik zal verdubbelen wanneer je een beladen caravan trekt. Dus als je normaal gesproken 20 kWh per 100 km verbruikt, zal dit met een caravan erachter oplopen tot tussen de 35 en 40 kWh per 100 km. Zorg ervoor dat je regelmatig stopt om bij te laden.

Als EV-rijder ben je dat waarschijnlijk al gewend, zelfs zonder caravan. Dat is op zich niet erg, want een kopje koffie en een sanitaire stop om de twee uur is ook fijn. Zorg er dan altijd voor dat je de accu bijlaadt. Ik noem dit de ABC-formule: Always Battery Charge!

Laadinfrastructuur en planning

In de praktijk kun je soms niet bij bepaalde snelladers parkeren met een aanhanger. Apps houden hier meestal geen rekening mee. Fastned stations bieden vaak wel parkeerplaatsen voor combinaties. Mijn tip: check de laadplek van tevoren met Google Maps of Streetview.

Zorg ervoor dat je verschillende laadpassen en apps bij je hebt. Ik heb gemerkt dat de laadpas die je bij het automerk zelf kunt bestellen vaak voordelige laadtarieven biedt bij snelladers. Daarnaast kan het handig zijn om ook een laadpas van Road, de EV-Solutions laadpas Powered by Chargit of Shell Recharge te overwegen, samen met de bijbehorende apps. Met deze apps kun je vaak ook AC-laders vinden bij je overnachtingshotel of camping en ze selecteren op laadsnelheid. Ben je met de caravan op pad? Zorg dan dat je de avond ervoor je accu al tot 100% oplaadt, zodat je niet meteen met laadstress te maken krijgt.

Gebruik van Tesla Superchargers

Rijd je een ander merk dan Tesla? Tip van mij: download de Tesla App en neem een abonnement op het Supercharge netwerk voor ‘vreemde’ merken. Met Tesla Superchargers erbij heb je een goed dekkend netwerk. Overweeg ook om naast je autonavigatie, die meestal de laadstops berekent, de app A Better Routeplanner te downloaden. Deze app laat je verschillende variabelen invoeren (zoals het trekken van een caravan) en berekent op basis daarvan de meest efficiënte laadstops langs de snelweg.

Bergop en bergaf

Als je in het buitenland met een caravan rijdt, lijkt het verbruik bergopwaarts hoog te zijn. Bergafwaarts krijg je echter weer bereik terug doordat je stroom kunt regenereren.

Campings en laden

Er komen steeds meer campings met AC-laadstations. Let hier goed op bij het reserveren van je camping. Je kunt ook altijd je 230V-lader gebruiken, die meestal bij je auto wordt meegeleverd. Maak hierover goede afspraken met de campingeigenaar.

Laad de accu met een laag amperage op om te voorkomen dat je het vaak laag afgezekerde stroomnet (maximaal 10-16A) op de camping overbelast.

Ik hoop dat deze tips je helpen. Heb je nog vragen of wil je praktische tips? Neem gerust contact met mij op, ik help je graag verder.

Tsjeard Mast

tsjeard@ev-solutions.nl

Mobiel: 06-28621557