Steeds meer bedrijven nemen maatregelen om hun bedrijfsvoering te verduurzamen

Hzpc laadplein

Een belangrijk onderdeel daarvan is het faciliteren van elektrisch rijden aan je personeel. Het plaatsen van laadpalen voor elektrische auto’s is daarom een steeds relevanter onderwerp voor ondernemers. In dit artikel bespreken we de regels rondom laadpalen voor bedrijfspanden en waar je op moet letten bij het plaatsen van oplaadpunten.

Laadpalen zijn mogelijk verplicht voor je bedrijfspand: hier moet je op letten

Beschik je over een eigen bedrijfspand? Dan heb je mogelijk te maken met regels rondom laadpalen. Zo dient ieder bedrijfspand met meer dan 20 parkeerplaatsen vanaf 2025 minstens 1 laadpaal te hebben. Laat je je bedrijfspand ingrijpend verbouwen of renoveren? Ook dan moet er, nu al, minstens 1 laadpaal geplaatst worden. Voor ondernemers die van plan zijn om een nieuw bedrijfspand te laten bouwen zijn de regels nog strenger: voor iedere 10 parkeerplaatsen op hetzelfde terrein moet er minstens 1 laadpaal zijn en 1 op de 5 parkeerplaatsen moet over een aansluiting voor een laadpaal beschikken.

 

Waaraan moet de laadpaal voldoen?

Ook laadpalen moeten voldoen aan bepaalde eisen
In 2021 deelde het kabinet het besluit infrastructuur alternatieve brandstoffen, met daarin onder meer de eisen waaraan laadpalen moeten voldoen. Zo moeten laadpalen bij bedrijfspanden voorzien zijn van een type 2 stekker om de veiligheid en operabiliteit voor diverse type auto’s te garanderen. Ook moet het oplaadpunt over een normaal vermogen beschikken en moet de meetapparatuur in de laadpalen zo beveiligd zijn dat het dataverkeer en de privacy van de gebruiker wordt beschermd.

 

Vanaf 2025 enkel nog elektrische auto’s voor zakelijke lease

Hoewel vanaf 2035 enkel elektrische auto’s verkocht zullen worden in de Europese Unie, komt die verplichting er voor zakelijke leaserijders waarschijnlijk al sneller. Het is namelijk goed mogelijk dat al in 2025 alleen nog volledig elektrische auto’s als zakelijke lease wagens beschikbaar zullen zijn. Daar zou het kabinet al voorbereidingen voor aan het treffen zijn, zo zijn de geruchten. De zakelijke markt rijdt gemiddeld meer kilometers per persoon, waardoor met een volledig elektrische zakelijke vloot in één klap een behoorlijke vergroening gerealiseerd kan worden. Daarmee worden laadpalen een nog belangrijker onderdeel van onze infrastructuur. Het is dan ook de verwachting dat de komende jaren de parkeerplekken met elektrische laadpalen in de meerderheid zullen zijn ten opzichte van reguliere parkeerplekken, zowel in het straatbeeld als op bedrijventerreinen.

 

Meer over onze oplossingen