Laadpalen voor de recreatie sector

Alles over laadoplossingen voor Recreatie & Jachthavens

De juiste keuze maken in laadoplossingen voor de recreatiebranche

Door de groeiende populariteit van elektrische voertuigen en duurzaam reizen staan campings, vakantieparken en overige recreatie bedrijven meer en meer voor de keuze om gehoor te geven aan de toenemende vraag naar laadinfrastructuur op hun recreatiebestemmingen. Het anticiperen op deze stijgende vraag, en het garanderen van voldoende capaciteit om aan de behoeften van de klanten te voldoen, is een belangrijke uitdaging.

 

 Wat is een geschikte plek op het terrein?

Daarbij komt ook nog eens de strategische keuze wat de meest geschikte locatie is voor het plaatsen van deze laadpalen. Rekening houdend met de behoeften van recreatieve reizigers, toeristische hotspots maar ook nabijgelegen recreatiecentra en restaurants en cafe's. Het implementeren van een duurzaam en betrouwbaar laadnetwerk op afgelegen recreatieplekken kan bovendien een uitdaging zijn vanwege beperkte toegang tot het elektriciteitsnet en de behoefte aan back-upoplossingen in geval van stroomuitval.

recreatiesector laadinfra

 

Hoe gebruiksvriendelijk is de laadpaal?

Ook moeten recreatieondernemers nadenken over het gebruiksgemak en de toegankelijkheid van de laadvoorzieningen. Het ontwerpen van een laadpaaloplossing die gemakkelijk te gebruiken is voor zowel frequente als incidentele bezoekers is echt cruciaal. Hierbij moet rekening worden gehouden met verschillende betaalmethoden, gebruiksvriendelijke interfaces en ondersteuning voor diverse elektrische voertuigen. Anders zal het de goede reputatie van het bedrijf nog schade.

 

Investering of kostenpost?

Als laatste is het voor veel recreatiebedrijven best een hele investering. Dan wil je wel de goede keuze maken. Het maken van een goede kosten/baten analyse en het eventueel nadenken over een nieuw verdienmodel met de laadpalen zijn essentieel om het project rendabel te maken.

 

Vind je goed advies bij de investering in nieuwe laadpalen bij jou recreatiebedrijf dus belangrijk? Lees verder!

Locatiekeuze

Locatiekeuze

Verdienmodel

Verdienmodel

Gedegen advies

Goed advies

Voordelen van EV-Solutions

Het beste advies voor jouw recreatie onderneming

nooit zonder door onze 24/7 support en remote hulp 

Een extra service & tegelijkertijd verdienmodel

Laadpaal bij vakantiehuisjes

Extra service voor jouw bezoekers

laadpaal voor recreatie sector
laadpaal recreatie rob

Welke voordelen heeft een goede laadvoorziening?

Het hebben van een laadpaal bij een vakantiewoning of camping / recreatiebedrijf biedt verschillende voordelen voor gasten die een elektrisch voertuig (EV) gebruiken tijdens hun vakantie. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

Gemakkelijk opladen

Met een laadpaal bij de vakantiewoning hoeven gasten geen tijd te verspillen aan het zoeken naar openbare laadstations in de buurt. Ze kunnen hun voertuig gemakkelijk opladen op het terrein van de accommodatie, wat handig is en tijd bespaart. Bovendien geeft het jouw gasten de vrijheid om hun reisroute en activiteiten flexibeler te plannen.

Een extra verdienmodel

Het aanbieden van laadservices kan een nieuwe bron van inkomsten zijn voor de recreatieonderneming. Je kunt bijvoorbeeld een vergoeding vragen voor het gebruik van de laadvoorziening, hetzij per oplaadbeurt of als onderdeel van een pakket voor verblijf en opladen. Buiten de extra gasten die je hiermee op jouw park kan verwelkomen dus!

Minder lawaai

Elektrische voertuigen zijn over het algemeen stiller dan voertuigen met een verbrandingsmotor, waardoor gasten kunnen genieten van een rustige en ontspannende vakantie zonder het lawaai van een ronkende motor. Dit kan een voordeel zijn voor auto vrije parken om dan EV auto’s wel toe te laten bij de huisjes. Of als jouw gasten voor rust en een ontspannen sfeer komen - extra handig als meer EV-rijders jou weten te vinden.

Verbeterde klantervaring én imago

Voor veel gasten is het hebben van een laadpaal bij de vakantiewoning een aantrekkelijke voorziening. Het kan de algehele ervaring van de accommodatie verbeteren en aantonen dat de accommodatie zich bewust is van duurzaamheid en moderne technologie. Extra service vanuit jouw bedrijf dus en een positief imago! Niet alleen qua beleving ook qua duurzaamheid en milieuvriendelijkheid wat steeds vaker een rol speelt bij de keuze voor veel reizigers

Recreatie ondernemers die je voor gingen:

 

Veelgestelde vragen uit de recreatie branche

Wat kost een laadoplossing voor bij mijn recreatiebedrijf?

Een laadpaal kost gemiddeld €800 tot €3100 (all-in prijs, dus inclusief installatie). Voor het laadstation en de installatie zijn er standaardkosten. Verder zijn er optionele kosten die er bij kunnen komen.

Kan je geld verdienen met een laadpaal?

Als laadpaal eigenaar kun je verdienen aan het laadtarief voor externe gebruikers. De gebruikers die een laadsessie starten, betalen het ingestelde laadtarief per kWh. De laadpalen staan jaren en de aantal laadsessies zullen in de komende jaren alleen maar toenemen, daarmee is de investering snel terugverdient.

Hoe snel verdien je een laadpaal terug?

Dat hangt helemaal van de grootte van jouw recreatieonderneming af en hoeveel gasten je kan ontvangen (extra!). We komen dit graag samen met jouw uitrekenen in jouw specifieke situatie

Hoe werk het automatisch verrekenen van de stroomkosten?

Je kunt een slimme laadpaal de gemaakte laadkosten automatisch laten verrekenen met bezoekers. Dit kan automatisch én nauwkeurig via een backoffice worden ingesteld. Je kan daarnaast in het portal van de laadpaal zelf instellen wat het elektriciteitstarief is.

Wat is het verschil tussen 1-fase en 3-fase laden?

Waar een 1-fase laadpaal gebruikmaakt van 230V, is er bij een 3-fase laadpaal maar liefst 3x 230V of 1x400V nodig. Bij een 3-fase aansluiting kan je met een vermogen van 3x 16A maximaal 11 kW laden. Dit maakt een 3-fase laadpaal drie keer sneller dan een 1-fase laadpaal

Wat is loadbalancing?

Load balancing betekent letterlijk lastverdeling. Dit is simpelweg een techniek om stroom te verdelen over het netwerk om overbelasting te voorkomen. Het laadvermogen van je laadpaal past zich automatisch aan op de beschikbare hoeveelheid stroom

Wat is de beste (strategische) plek voor de laadpunten op mijn recreatiepark?

Nabij voorzieningen: Overweeg het plaatsen van laadpunten in de buurt van accommodaties, chalets, of kampeerplekken. Dit zorgt ervoor dat gasten hun voertuigen kunnen opladen terwijl ze genieten van hun verblijf, zonder dat ze ver moeten lopen.

Wat moet ik doen als er een laadpaal in storing staat?

Stap 1: Controleer laadkabel. Soms werkt laden niet, omdat er een probleem is met de laadkabel. 

Stap 2: Controleer auto-instellingen. Controleer de laadinstellingen van je auto.

Stap 3: Controleer de laadpas. 

Stap 4: Start je laadpaal opnieuw op.

Stap 5: neem contact met ons op

Hoe lang mogen gasten aan een laadpaal blijven staan?

 Over het algemeen zit er geen tijdslimiet aan het parkeren bij een laadpaal. Maar er is ook zoiets als laadpaal-etiquette, die voorschrijft om auto's niet op een laadplek te laten staan als de accu al vol is. Hier kunnen we ook samen een verkeersbord voor maken!

Is Laadpaalkleven strafbaar?

Parkeren bij een laadpaal zonder te laden is weliswaar asociaal, maar het is niet illegaal. Er zijn in het verleden boetes voor uitgedeeld, maar de Hoge Raad oordeelde in 2022 dat laadpaalkleven in principe niet strafbaar is. 

Hoe kan ik mijn tariefswijziging doorvoeren

Als beheerder van de laadpaal heb je de rechten om instellingen te wijzigen in het elektriciteitsverbruik en kosten. Je kan zelf eenvoudig laadtarieven instellen zodat de kosten voor de geleverde stroom worden vergoed. Je ontvangt elke maand een vergoeding op jouw bankrekening voor de stroomkosten die ontstaan door het laden van elektrische auto’s bij jouw laadpalen.

Hoe werkt een laadpaal met zonnepanelen?

Een slimme laadpaal communiceert dan met de omvormer van je zonnepanelen of andere apparaten. Zo wordt de hele tijd gemeten hoeveel zonnestroom je opwekt en kan de auto daarmee worden geladen. Een andere optie is om de laadsessie niet door de laadpaal, maar door de auto zelf te sturen met behulp van een app.

Wat is een solar carport?

Je hebt wellicht al een carport met zonnepanelen op jouw bedrijventerrein staan? Dan kan je tegelijkertijd profiteren van de voordelen van het zelf opwekken van energie en opladen tegelijkertijd. Op die manier is de carport met zonnepanelen veel meer dan alleen maar een overkapping.

Vrijblijvend advies en offerte ontvangen?

Vul onderstaande formulier in en wij nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Toestemming nieuwsbrief