Waar moet je op letten bij de aanschaf van een laadstation?2018-08-27T23:13:44+00:00

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een laadstation?

Een laadstation voor elektrische auto’s is een plek voor de elektrische auto om bij te ‘tanken’. En als je dat prettig vindt kan je zelf een laadstation kopen. Zo kan je thuis altijd je auto opladen. Maar er zijn wel een paar punten om bij stil te staan, voordat je een elektrisch laadstation aanschaft.

Het wordt in de meeste gevallen afgeraden om je elektrische auto gewoon via het stopcontact op te laden. Een auto verbruikt namelijk heel wat meer elektriciteit dan bijvoorbeeld een broodrooster.

Het energieverbruik kan fors oplopen en in sommige gevallen is het zo dat de auto meer vermogen vraagt dan de huidige netaansluiting kan leveren. De kans op doorslaande stoppen is daardoor groot en bovendien is het laadvermogen dan minimaal.

Ratio-portable-lader-type-2Laadpaal mode 2 of mode 3

Om er voor te zorgen dat een auto snel kan worden opgeladen vanuit huis, werken veel laadpalen met een speciale laadtechniek. Deze laadtechniek wordt uitgedrukt in een ‘Mode’. Mode 2 of mode 3 zijn veel gebruikte laadtechnieken

Bij mode 2 wordt meestal via een gewoon stopcontact opgeladen. Om het laden zo soepel mogelijk te laten verlopen, gebeurt dit wel met een vaste stroombegrenzer. Bij mode 3 wordt gecontroleerd geladen en met meer vermogen. Om met een mode 3-laadpaal te laden heb je wel een speciale eindgroep nodig.

Ook is de locatie van de laadpaal van belang. Zo is het handig om in het bezit te zijn van een eigen oprit of garage. Een elektrische auto moet namelijk vrij dicht bij de laadpaal kunnen komen.

Kosten voor een laadstation

Ratio ThuisladerWanneer je een elektrische laadpaal laat installeren, zijn hier natuurlijk kosten aan verbonden. Deze kosten kunnen variëren. De kosten zijn afhankelijk van het type laadpaal en de installatielocatie. Gemiddeld mag je rekenen op zo’n €1500 tot €2500 euro aan kosten, inclusief de installatie.

Het laten installeren van een laadpaal is mogelijk via een gespecialiseerd bedrijf. Energiebedrijven bieden ook steeds vaker de mogelijkheid om een laadpaal te laten installeren.

In sommige steden kan je aanspraak maken op subsidie. Amsterdam geeft bijvoorbeeld tot 500 euro voor een oplaadpunt op eigen terrein. Maximaal 50% van de gemaakte kosten voor de aanschaf en installatie worden vergoed.

Advies

Er zijn dus nogal wat punten om mee rekening te houden. Het is daarom aan te raden om je altijd goed te laten informeren door een professional, voordat je een laadpaal koopt.